Białko jest bardzo ważnym składnikiem każdej diety, także diet redukcyjnych i diet opracowanych z myślą o sportowcach. Ważne, aby spożywać białko często i wybierać najbardziej wartościowe jego źródła. Dobrze jest zaprzyjaźnić się z chudym drobiowym mięsem kurczaka lub indyka. Pierś indycza jest zdrowsza i szczególnie polecana przez dietetyków. Bazą wielu potraw są także jajka. Jako coraz bardziej świadomi konsumenci coraz częściej wybieramy jajka z ekologicznych hodowli. Nie tylko są one mniej kontrowersyjne, ale i zdrowsze. Dobrym źródłem białka są twarogi i jogurty. Najlepiej wybierać produkty jak najbardziej naturalne, bo to one gwarantują nam, że kupujemy źródło białka, a nie ulepszaczy. Jeśli twaróg, to taki w osełce lub dobrej jakości serek wiejski, jeśli jogurt – to grecki o jak najkrótszym składzie. Idealny jogurt ma zaledwie trzy składniki: mleko, białka mleka oraz żywe kultury bakterii. Owoce czy ziarna zbóż lepiej domieszać sobie samemu. Dla wegetarian ważnym źródłem białka są warzywa strączkowe.