Fasola jest jednym z najzdrowszych warzyw, niezależnie od tego, czy mówimy o diecie wegetariańskiej, czy o diecie uwzględniającej mięso. W pierwszym przypadku największym atutem fasoli jest białko bardzo wysokiej jakości, na którego niedobory często narażamy się, gdy rezygnujemy z mięsa. Fasola to także duże ilości błonnika. Jak we wszystkich roślinach strączkowych, znajdziemy tu wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz potas. Fasola okazuje się prawdziwym sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej i niskocholesterolowej. Nie dla wszystkich jednak jest bezproblemowym składnikiem potraw: niektóre osoby uskarżają się bowiem na problemy gastryczne związane ze spożywaniem warzyw strączkowych. Okazuje się jednak, że problem rozwiązuje wcześniejsze moczenie fasoli, wzbogacenie fasoli o zioła takie jak: koper włoski, majeranek, kminek czy tymianek. Pod koniec gotowania można też dodać do fasoli nieco octu jabłkowego. Dobrą wiadomością jest też informacja, że układ trawienny przyzwyczaja się do strączków i po jakimś czasie znosimy je coraz lepiej.