Osoby trenujące wraz ze stopniej zaawansowania swoich treningów mogą potrzebować wspomagania przy dostarczaniu białka do organizmu. Białko jest głównym budulcem mięśni, zapobiega zakwaszeniu organizmu, skraca regenerację po treningową. Popularne stały się odżywki białkowe na bazie białka serwatkowego. Serwatka jest efektem ubocznym produkcji sera i zawiera od 75% do 95% białka. Jest więc naturalnym źródłem. Białka serwatkowe w proszku dzielimy na koncentraty, izolaty i hydrolizaty, różnią się poziomem wchłanialności białka i ceną. Występują w różnych wariantach smakowych i zapachowych. Mogą być stosowane przez osoby z nietolerancją laktozy, niektóre izolaty zawierają jej mniej niż 0, 5%. Istnieją także odżywki białkowe pochodzenia roślinnego, dla wegan i wegetarian. Dla osób o bardzo szczupłej budowie ciała, które mają problem z przyjmowaniem wystarczająco dużej ilości kalorii odpowiednie będą tzw. gainery czyli białka wzbogacone o węglowodany. Przyspieszą przyrost masy mięśniowej. Nie są zalecane dla osób z nadwagą lub tendencją do tycia.