Pewne składniki odżywcze są bardzo istotne dla organizmu. Do takich składników należą białka. Niezbędne między innymi do budowy komórek jest dostarczane organizmowi z żywności. Źródłem białka mogą być produkty pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Białko pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wartościowe, gdyż tylko w tym białku znajdują się wszystkie potrzebne aminokwasy. Z kolei białko pochodzenia roślinnego ma zbyt małą ilość niektórych aminokwasów, dlatego jest mniej wartościowe od białka pochodzącego z produktów zwierzęcych. W świecie roślin jest jednak jeden wyjątek. Jest to soja, której białko ma praktycznie taki sam skład, jak białko występujące w mięsie czy w mleku.
Mniejsza ilość aminokwasów w białku pochodzącym z roślin nie oznacza, że należy zrezygnować z jedzenia roślin strączkowych, które wśród roślin zawierają go najwięcej. Przynajmniej połowa potrzebnego nam białka może pochodzić z produktów zwierzęcych, a druga połowa z roślin strączkowych. Najlepszy efekt osiągniemy łącząc produkty pochodzenia roślinnego z produktami pochodzenia zwierzęcego.