Skład dobrego białka serwatkowego
- 415 Views
- Redaktor prawodoinformacji.pl
- 17 maja 2019
- Odżywki białkowe informacje skuteczność efekty dieta
W trakcie powstawania sera wytrąca się serwatka, z której powstaje kolejno białko serwatkowe. Skład dobrego białka serwatkowego opiera się przede wszystkim na niezbędnych aminokwasach, czyli L-Walinie, L-Leucynie, a także na L-Izoleucynie. Są to aminokwasy niezbędne do właściwej regeneracji. Jest to więc białko bardzo wysokiej jakości, które naturalnie występuje w mleku. To bardzo wartościowe źródło białka, które można powszechnie kupić. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się szczególnie u sportowców zajmujących się kulturystyką. Można spotkać się z trzema odmianami białka serwatkowego. Pierwsza jest koncentratem białka serwatkowego i zawiera około 80% jego ilości. Druga odmiana to izolat białka serwatkowego, czyli WPI, które jest formą oczyszczoną koncentratu. Trzeci rodzaj to białko serwatkowe hydrolizat, które oprócz wymienionych właściwości wyróżnia się bardzo wysokim poziomem wchłanialności. Pozostałe 20% białka to węglowodany, woda, tłuszcze i minerały, które mają bardzo dobre działanie prozdrowotne.

- 21 lutego 2021
Nie zapomnij o białku w diecie wegetariańskiej
- 10 stycznia 2021
Arginina- do czego służy?
- 9 października 2020
Gaz CS do obrony
- 6 sierpnia 2020
Nie zapomnij o białku w diecie wegetariańskiej
Arginina- do czego służy?
Gaz CS do obrony
Zapotrzebowanie kaloryczne jak liczyć ?
Redukcja masy najlepsze sposoby
Tyrozyna do czego służy ?
Dobry trening na redukcję
Owoce a szybszy metabolizm